OŠ Milke Šobar – Nataše

SEPTEMBER 2018 do JANUAR 2019

Učenci s pomočjo mentorjev na OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj in ostalih sodelavcev pridno nabirajo različne delovne izkušnje. Več si lahko preberete na naslednjih povezavah:

https://www.radio-odeon.com/novice/uporabnost-medu-in-peka-medenjakov/

http://www.osmsn.si/2019/01/11/peka-perec/

Peka perec

 

MAJ 2018

PRIDNE ROKE

V okviru projekta PDU smo v spomladanskih mesecih poleg obiska picerije, srednje šole in manikerja izvajali tudi delavnice na šoli. Ustvarjali smo slastna peciva, skrbeli za čistočo šole in urejali šolski vrt.

APRIL 2018

IZ MALEGA ZRASTE VELIKO

Narava okoli nas brsti in se razvija. Tema zadnjih delavnic na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji v Novem mestu je bila SAJENJE in PRESAJANJE RASTLIN oz. IZ MALEGA ZRASTE VELIKO.

Na sončen petek, 20. 4. 2018, smo se v rastlinjakih učili o vzgoji rastlin in se praktično preizkusili v sejanju in presajanju. Profesorica Jerneja Ucman nam je pokazala, kako naredimo mini vrtek, v katerega smo zasejali razno zelenjavo. Presajali smo okrasne rastline in si domov odnesli potaknjence okrasne vrbe. Na koncu smo odšli še po končane izdelke z delavnice GLINA.

V letošnjem letu smo tako v okviru projekta »Program dodatnega usposabljanja« izvedli pet vsebinsko bogatih tehniških dni. Za ves trud smo hvaležni sodelavcem in dijakom Centra biotehnike in turizma, ki so nam to omogočili.

Mentorica Katarina Konda

BODOČA MANIKERKA

Naša devetošolka Mateja si je zaželela, da bi preko projekta PDU izkusila delo manikerke. Tako smo navezali stik z gospo Marjano Tomić (M-Nohtni studio, Manikura Marjana Tomić), ki se ukvarja z »gel« in »gelish« lakiranjem nohtov na rokah in nogah.

Mateja je v mesecu februarju in aprilu obiskala prostore M-Nohtnega studia v Črnomlju in imela z Marjano Tomić delavnice: SPOZNAVANJE POKLICA MANIKER, MANIKER 1 in MANIKER 2. Preko delavnic je spoznala poklic in njegove značilnosti. Preizkusila se je v praktičnem delu: piljenju nohtov, negi, lakiranju in ustvarjanju zanimivih vzorcev.

Mentorica Katarina Konda, učenka Mateja in naša manikerka Marjana smo bile zelo zadovoljne s sodelovanjem in upamo, da bomo še kdaj sodelovale.

Mentorica Katarina Konda

MAREC 2018

DAN DS 21

Učenci na šoli s prilagojenim programom se soočajo z mnogimi izzivi, a to jih ne omejuje, da ne bi svojega življenja živeli v polnosti. S to miselnostjo smo letos obeležili Svetovni dan Downovega sindroma. Pripravili smo dobrodelni dogodek DAN DS 21. V sodelovanju s Picerijo Belokranjka smo v sredo, 21. 3. 2018, za vse obiskovalce picerije pripravljali Burger DS 21. Goste so postregli učenci naše šole in dogodku dali pridih nagajivosti. Pomagali so tudi naši strokovni delavci in bivši učenec šole Izidor. Dejavnosti so bile izvedene v sklopu projekta Program dodatnega usposabljanja.

Več o dogodku si lahko ogledate na spletni strani OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj: https://www.osmsn.si/2018/03/22/dan-ds-21/

»Ko se osredotočimo na posameznikovo oviro, spregledamo njihov potencial, lepoto in edinstvenost.«
Yvonne Pierre, The day of my soul cried: A memoir

Kolektiv OŠ MŠN

SLADKI MEDVEDKI

V sklopu projekta PDU smo se v petek, 9. 3. 2018, odpravili na Kmetijsko šolo Grm in biotehniško gimnazijo v Novem mestu. Za nas je profesorica Damjana izvedla dve delavnici na temo Dekoracije v slaščičarstvu. Tako smo izdelovali okraske za torte iz sladkorne mase. Pod našimi rokami so nastajali medvedki, rožice, trava, metulji … Ogledali smo si tudi mojstrovine naše predavateljice. Na koncu smo izdelek lično spakirali in odnesli domov.

Mentorica Katarina Konda

FEBRUAR 2018

V januarju in februarju 2018 smo z učenci v projektu PDU poleg obiskov izven šole ustvarjali v šoli in na šolskem vrtu. Izkoristili smo lepo vreme v januarju in postavili na šolskem vrtu visoko gredo, pripravili ptičjo krmilnico in hotel za žuželke. Ostali čas smo izkoristili za gospodinjska opravila (kisanje zelja, pripravo toplih kruhkov, sadnega usnja in peciva).

Mentorica Katarina Konda

 

KOT VČASIH V ZIMSKIH MESECIH …

 

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija v Novem mestu nas je v okviru projekta PDU ponovno gostila 16. 2. 2018. Učenci 8. in 9. razreda so imeli tehniški dan na temo IZDELKI DOMAČE OBRTI. V dveh delavnicah so izdelovali tipične izdelke domače obrti, kot so to počeli včasih, v času zime. Košek so izdelali z vitro (z vejami vrbe, ki so bile olupljene in namočene) in na drugi delavnici še majhno okrasno škatlico iz slame.

 

Mentorica Katarina Konda

ŽELIM BITI MEDICINSKA SESTRA
Naši učenki sta izrazili željo, da bi postali medicinski sestri. Želji so prisluhnili strokovni delavci Zdravstvenega doma Črnomelj. Povezali smo se z medicinsko sestro Tatjano Gregorič, vodjo preventivne dejavnosti, ki je za nas pripravila dve delavnici.

V prvi delavnici SPOZNAVANJE DELA V ZDRAVSTVENEM DOMU, ki je potekala konec decembra 2017, sta sodelovali Ana in Julija. Na začetku sta dobili obesek z imenom in si razkužili roke. S Tatjano in mentorico sta se sprehodili po ambulantah zdravstvenega doma. V Urgentni ambulanti sta videli EKG in opremo za prvo pomoč, v prostorih Medicine dela, prometa in športa naprave za testiranje sluha in zobne aparate v Ortodontski ordinaciji. Oglasili sta se tudi pri vodstvu ZD Črnomelj.

Na drugi delavnici MEDICINSKA SESTRA izvedeni februarja 2018, se je Julija praktično preizkusila v delu medicinske sestre. Izmerila je srčni tlak in bitje srca, si ogledala meritev krvnega sladkorja, povijala poškodovano roko, uporabljala tehtnico za analizo telesne mase …

Z novimi spoznanji sta učenki obogatili svoje znanje in se bosta lažje odločili o svoji prihodnosti. Vsem v ZD Črnomelj, še posebej pa gospe Tatjani Gregorič, smo za sodelovanje zelo hvaležni.

Katarina Konda

DECEMBER 2017

PRVI KORAKI V POKLICU MASERJA

V sklopu projekta PDU je učenka Alja naredila prve korake v poklicu maserja. V sklopu štirih delavnic ji je gospa Vesna Hedžet predstavila svoj poklic in delo v njenih prostorih v Črnomlju.

Na prvi delavnici Spoznavanje poklica maser, se je Alja seznanila s tem, kako se pripravimo na masažo, kako se pogovarjamo s stranko, se učila načina masaže vratu in se preizkusila v obračajočem stolu. Nato je še sama prevzela vlogo stranke.

Na drugi delavnici Poklic maser je imela Alja posebno stranko, svojega očeta. Skupaj z mentorico se je učila masirati obraz, roke in dela s strankami.

Tretja in četrta delavnica Druga dela in Masaža nog sta potekali združeno ob prisotnosti Alje in njenih starših. Gospa Vesna nam je predstavila druga dela, ki jih opravlja v svojih prostorih podjetja Masaže in terapije. Opravile smo tudi nego in masažo nog Aljine mamice.

 Katarina Konda, mentorica v projektu PDU

DELAVNICA REZANCI IN GOSPODINJSKA OPRAVILA

V sklopu projekta PDU smo se v petek, 8. 12. 2017, osredotočili na gospodinjska opravila.

Odpravili smo se na Turistično kmetijo Cerjanec (Kmetijo z nastanitvijo »Ob izviru Krupe«), kjer smo imeli delavnico »Rezanci«. V delavnici smo pripravljali domače rezance: jih zamesili, gnetli, valjali z valjarjem in narezali. Rezance smo delali tudi s strojčkom za testenine. Na koncu pa smo posejali še božično žito.

V šoli smo urejali učno stanovanje, ga pometli, pobrisali prah in pospravili.

Katarina Konda 

 

NA KRUPI JE DIŠALO PO …

Prvi decembrski dan smo preživeli na Turistični kmetiji Cerjanec na Krupi. 7 učencev, vključenih v projekt “Program dodatnega usposabljanja”, je peklo kruh.

Postopek smo pričeli z merjenjem sestavin in pripravo kvasa. Mesili smo ročno in strojno. Po oblikovanju štruc, smo le-te pustili na toplem, da so vzhajale. Medtem smo si v Kulturnem centru Semič ogledali zaključno prireditev Makedonskega tedna, ki je potekal na OŠ Belokranjskega odreda Semič.

Ob vrnitvi na kmetijo smo štruce namazali s stepenim jajcem in dali v pečico. Iz druge polovice testa smo oblikovali pletenice: ovili smo jih okoli kuhalnice in po željah potresli s soljo, semeni, sladkorjem ali cimetom. Med peko smo si zapisali recept, se sprehodili po kmetiji in opazovali živali. Ko je prijetno zadišalo iz kuhinje, smo zopet smuknili na toplo in občudovali delo svojih rok. Hvala družini Cerjanec za novo znanje in čudovito izkušnjo.

Nina Aupič

NOVEMBER 2017

Učno stanovanje 

V sklopu meseca novembra smo zaključili delo na šolskem vrtu. Spomladi nas čaka zasaditev rastlin in postavitev ptičje hišice in ostalih elementov. 

V tem mesecu smo urejali učno stanovanje. Izpraznili smo omare, pomagali pri pospravljanju in prenesli našo novo opremo: dehidrator, likalno mizo, likalnik, mešalnik, grelnik vode. 

mentorica Katarina Konda

SEPTEMBER in OKTOBER 2017

Na začetku šolskega leta smo na uvodni uri z učenci spoznali projekt Program dodatnega usposabljanja in njegove cilje. Znotraj modulov smo izvajali vse tri module. Začeli smo z ureditvijo šolskega vrta. Do sedaj smo pripravili in dokončno uredili zeliščno spiralo z zasaditvijo rastlin, uredili smo orodjarno, pripravljali vrt za nadaljnja dela. Z dvema učencema smo se udeležili zeliščarske delavnice in izvajali gospodinjska opravila.

Izvedli smo tudi dve delavnici o poklicih, na katerih so učenci spoznavali razne poklice.

Katarina Konda

 JUNIJ 2017

Na Osnovni šoli Milke Šobar – Nataše Črnomelj so v okviru projekta PDU učenci pod mentorstvom Katarine Konda v maju in juniju izvedli delavnico POGOSTITEV. Učenci 8. in 9. razreda so sodelovali pri sprejemu in pogostitvi gostov na prireditvi v Kulturnem centru Semič.

Pri delavnici ŠOLSKI VRT pa so učenci preurejali zelenjavni vrt in pripravili teren za nadaljnje spremembe v septembru.