Modul 5: POMOČ PRI SAMOOSKRBI S SADJEM IN ZELENJAVO IN GOSPODINJSKA OPRAVILA 

JUNIJ 2019

Naše delo je v juniju potekalo po ustaljenem redu. Občasno pa izkusimo kaj novega.

Tokrat smo se udeležili delavnice na Brjah. Gospa Danica Gračan Jevtič,  ki ima dolgoletne izkušnje z gojenjem in pridelovanjem več vrst sivke na Brjah, nam je pokazala, kako izdelati masažno mazilo in dezinfekcijsko sredstvo. Strokovnjakinja, ki deluje v Učnem centru na Brjah, nam je tudi zaupala, kakšne zdravilne učinke ima ognjič, ki nemalokrat krasi naše vrtove.

APRIL – MAJ 2019

SODELOVALI SMO NA ZELEMENJAVI

Že februarja nas je ga. Nataša Mohorčič iz Ljudske univerze povabila na sodelovanje pri Zelemenjavi. To je bilo dovolj zgodaj, da smo se lahko dobro pripravili. Podučili smo se, da je zelemenjava gibanje za pospeševanje samooskrbe, kjer delimo presežke. Poleg tega se povežemo, delimo izkušnje in se tudi kaj naučimo. Ves čas smo razmišljali tudi v tej smeri in namenili kar nekaj ur sami pripravi.

Izdelali smo si papirnate vrečke, jih napolnili z doma pridelanimi semeni in jih opremili s slikico.

V lončke smo sejali majaron, drobnjak, baziliko, paradižnike in solato. Učiteljica Mateja nam je prinesla še poln zaboj čajot.

Ta poseben dan je bil 25. aprila, ko smo na Ljudski univerzi v Ajdovščini predstavili naš trud. Dobili smo svojo stojnico in jo hitro napolnili. Sprehodili smo se tudi k drugim stojnicam, ki so bile prav tako polne kot naša. Spoznali smo tudi nekaj novih rastlin in sodelovali pri treh delavnicah. Presenečeni smo bili nad obiskom krajanov, ki so se radi ustavili tudi pri naši stojnici.

Zanimiva izkušnja za vse nas.

Mentorica Danica Benčina

MAREC 2019

SAJENJE ČEBULE

Na njivi je zelenjava komaj pokukala iz te presušene zemlje in že nekaj tednov čaka na prve kaplje dežja. Upamo, da se bo sušec prevesil v moker april, zato smo pohiteli posaditi čebulo.

Pred seboj smo imeli cel pladenj čebulic bele čebule, ki jih je bilo potrebno posaditi. Najprej smo naredili brazdo, v katero sta Timotej in Larisa polagala sadike in jih zasula. Ugotovila sta, da to ni tako preprosto: z eno roko držati sadiko, z drugo zasipati zemljo okrog nje, potem pa ugotoviti, da so korenine zunaj. Ja, še veliko sadik bomo morali posaditi, da bomo zadovoljni. Na koncu pa je Timotej skrbno in z občutkom vse rastlinice zalil.

Mentorica Danica Benčina

STOJNICA JE BILA V PRAVIH ROKAH

Danes smo stojnico obložili z vrečkami radiča, regrata in jajc. Prodajalec je bil naš Timotej, ki se je pri delu lepo izkazal, saj je v dveh urah prodal vse. Pri komunikaciji mu je bil v pomoč komunikator in njegova prijaznost do kupcev.

Larisa je zelenjavo čistila in pakirala v vrečke.  Žan pa je v svojo visoko gredo sadil svoje sadike solate in jo s kopreno zaščitil pred mrazom. Če mu bo uspelo, jo bo v aprilu že prodajal na stojnici.

Mentorica Danica Benčina

FEBRUAR 2019

KDOR SEJE, TUDI ŽANJE

Na njivo je bilo potrebno poleti posejati radič in ga krepko zalivati, da je skalil in lepo rasel. Že v jeseni smo ga opazovali in kovali načrte, kako bi ga pozimi lahko prodajali. Danes smo se odločili, da to poskusimo. Vendar ugotovili smo, da ga ni tako enostavno pripraviti za prodajo. To pomeni, da glavico radiča z vsemi gnilimi, suhimi in od zemlje umazanimi listi odtrgamo, korenino pa malo prirežemo. To je bila akcija, če smo hoteli z njim na stojnico v naši avli! K stojnici je stopil naš Žan in kmalu je pritekel do nas in povedal, da je prodal že vse 4 vrečke radiča. Hitro smo mu očistili še eno in mu jo nesli na stojnico.

Posejali smo tudi baziliko, majaron in drobnjak seveda z namenom, da ga bomo prodali ali pa zamenjali.

Mentorica Danica Benčina

JANUAR 2019

MISLIMO NA ZELEMENJAVO

Sklenili smo, da bomo letos sodelovali na Zelemenjavi. Radi bi vzgojili nekaj sadik tudi za našo visoko gredo, zato smo začeli tako, kot piše v knjigah. Vse smo preštudirali in akcija je stekla. V bližnji drevesnici smo kupili šotne tabletke in jih postavili v vodo. Ko so nabrekle, smo vanje  previdno in natančno polagali po dve semeni solate. Naš Žan bi rad pridelal solato že v začetku aprila. Mi smo optimisti, zato mu bo gotovo uspelo.

Mentorica Danica Benčina

OKTOBER IN NOVEMBER 2018

V DREVESNICI JANEZ

V Vipavi smo ponosni na kulturne ustanove, prodajalne in gostilne. Imamo tudi drevesnico »Janez«, ki zadovoljuje potrebe vrtičkarjev in sadjarjev. Večkrat se sprehajamo mimo in opazujemo razstavo različnih grmovnic, spomladi pa trajnic in zelenjavo. Prosili smo jih za sodelovanje pri opravilih, ki bi jih mi zmogli. Danes je vse to že steklo. Ogledali smo si celotno ponudbo sadik sadnih dreves in pripomočkov za vrtnarjenje. Zaupali so nam, da smo v zunanjem rastlinjaku zalili grmovnice, zato smo jim hvaležni. Zanimivo je bilo.

                                                        Mentorica Danica Benčina

JESENSKA OPRAVILA NA KMETIJI BENČINA

V jeseni je na kmetiji potrebno veliko postoriti in pripraviti pridelke za zimo. Naši učenci so pomagali pri obiranju kakijev, kivija in pri pripravi zeliščne soli.

SEPTEMBER 2018

JABOLKA RDEČA, JABOLKA SLADKA

V naši delavnici imamo letos polne roke dela, saj je letina bogata z vsemi pridelki. Tudi v nasadu jabolk nas čaka veliko dela. Danes smo jih obirali po sortah in jih previdno polagali v zaboje, da jih ne bi poškodovali. Držali smo se pravila, da raje naredimo manj in to pravilno. Larisa je hitra pri obiranju, Timotej pa natančen pri sortiranju. Presenečenje za nas je bilo tudi gnezdo, ki smo ga dobili na drevesu in v njem še malo ostankov jajčk. Vendar iz teh jajčk se niso izlegli piščančki ampak ptički. Vsa jabolka smo znosili do avtomobila in jih odpeljali v hladilnico.

Mentorica Danica Benčina

OBIRAMO GROZDJE

Tudi z grozdjem nas je letos narava bogato obdarila. To sva se danes z Lariso prepričali, saj so bili zaboji hitro polni sladkega grozdja. Najprej sva poskusili rdeči merlot in ugotovili, da naj raje še malo ždi na sončku. Potem sva prišli do namiznega grozdja, rdečega in belega, ki se mu nisva mogli odreči. Nabrali sva še polno košaro za sošolce, da so se po večerji malo posladkali.

Mentorica Danica Benčina

FIGOVA MARMELADA

Mi smo novo šolsko leto začeli delovno, saj smo že prvi dan nabirali fige in skuhali figovo marmelado. Vsi kozarci so se dobro zaprli a ne za dolgo, saj smo jo pri zajtrku pojedli z ostalimi učenci. Bila je dobra, recept pa ostaja skrivnost. Vam samo namignem – naša Larisa jo je dolgo in pravilno mešala.

Mentorica Danica Benčina

MAJ 2018

METIN SIRUP

Danes se vsi  zavedamo, da je voda najbolj zdrava pijača. Včasih si pa zaželimo popiti tudi malo domačega soka. V delavnici smo se odločili, da pripravimo metin sirup. Pridno smo trgali metine liste, jih zavreli v vodi in precedili. Čez nekaj časa dodali sladkor in metin ekstrakt. Previdno smo sirup natočili v steklenice in zaprli. Degustirali smo skupaj s svojimi sošolci, ki so ga zelo hvalili.

Mentorica Danica Benčina

OKOPAVAMO KROMPIR

Če vzameš motiko v roke in greš na njivo, kjer raste krompir, pomeni, da bo treba delati. Mi smo okopavali samo tisto vrsto, v katero smo sami posadili krompir. Najprej smo se čudili, da je v tako kratkem času zrastel in celo cveti. Na začetku so šle motike malo po svoje. Nekaj časa so bile na krompirju nato na zemlji, plevela še opazile niso. Ugotovili smo, da na tak način ne bomo jedli svojega krompirja, zato smo se morali najprej naučiti, katera rastlina je krompir in katera plevel. S skupnimi močmi smo le prišli do konca vrste. Sledil je najlepši del naše delavnice: malica pod češnjo nato pa še sladke češnje z drevesa.

Mentorica Danica Benčina

UČNO STANOVANJE

Skozi šolsko leto pridno delamo v prostorih učnega stanovanja: kuhamo, pečemo, se pocrkljamo s kavico ali čajem, se učimo in uporabljamo pralni in sušilni stroj …

APRIL 2018

NABIRAMO REGRATOVE CVETOVE

Škoda bi bilo zamuditi tako lep aprilski ponedeljek. Zvabili so nas travniki polni cvetočega regrata. Nabirali smo samo cvetove z namenom narediti regratov med.

Kljub temu, da so nekatere učence motile čebele, smo uspeli nabrati dovolj cvetov do prvih dežnih kapelj. Nadaljnje delo je potekalo pri mizi, saj je bilo potrebno vse rumene čašne liste ločiti od zelenih venčnih listov. V plasteh izmenjaje s sladkorjem smo napolnili stekleno vazo in jo postavili na sonce. Po nekaj tednih bomo vso vsebino precedili in dobili zdravilen regratov med, ki nam bo lajšal zimske prehlade.

                                 Mentorica Danica Benčina

SADILI SMO KROMPIR

Hvaležni smo današnjemu  popoldnevu, da nam je daroval dve uri brez dežja, ravno dovolj, da smo posadili in zasuli krompir. To je bila za moje učence nova, precej naporna izkušnja. Že sama hoja v čevljih po hribčkih in dolinicah je dovolj, da vprašamo: »Kdaj bo malica?« Kaj šele polagati krompirje v pravilno razdaljo.  Učenci so si pri polaganju krompirja v brazdo v pravilni razdalji pomagali s palico dolžine enega stopala.

Na koncu je bilo potrebno krompir še zasuti. O, tega pa ne zmoremo, imamo še premalo kondicije na njivi. Na pomoč nam je prišel gospodar Dušan in nam krompir lepo zasul z zemljo, ravno v pravem času, saj so padale že prve kaplje.

Mentorica Danica Benčina

MAREC 2018

DELO V RASTLINJAKU

Današnji projektni dan je bil nekaj posebnega, saj smo se odpeljali na Biotehnično šolo v Šempeter pri Novi Gorici. Skupina prijetnih dijakov, ki se šolajo za vrtnarje, in profesorica Tatjana Krašna so nas prijazno sprejeli in povabili v njihov rastlinjak, ki je že poln zelenjave in cvetja. Dijaki so nam pokazali, kako presajajo sadike zelenjave in nas prosili za pomoč. Takoj smo bili pripravljeni in se preizkusili v tej spretnosti. Ni tako enostavno, saj moraš natančno, z občutkom izpuliti rastlinico in jo previdno dovolj globoko položiti v jamico in zasuti. Postalo je tako zanimivo, da se Larisa in Žan kar ne bi ločila od dela. Gospa Tatjana nam je pokazala tudi čebelnjak, sadovnjak, traktorje in veliko priključkov, s katerimi njihovi dijaki znajo upravljati. Lepo skrbijo tudi za tri osličke, ki so se od veselja valjali po tleh, ko smo jih občudovali. Žan se je gospe Tatjani in dijakom zahvalil za prijaznost in podaril nekaj naših izdelkov.

Mentorica Danica Benčina

FEBRUAR 2018

IZDELAVA DOMAČEGA MILA IN MAZILA ZA USTNICE

Čeprav bi v delavnici Pomoč pri samooskrbi radi že posadili grah in čebulo, smo se v mrzlem ponedeljku morali preseliti v tople prostore. Čas smo koristno izrabili in se naučili izdelati milo in mazilo za ustnice. Prosili smo Natašo Mohorčič,  ki vse te stvari strokovno obvlada in nam nikoli ne odreče pomoči. Z nami je preživela tri ure in omogočila, da je vsak učenec delal ob njeni pomoči. Ustnice smo si že namazali, mila bomo pa še štiri tedne obračali preden jih bomo lično zavili. Nataši smo se prisrčno zahvalili za žrtvovani čas in posredovano znanje.

Mentorica Danica Benčina

JANUAR 2018

PRIPRAVILI SMO OGNJIČEVO MAZILO

V naši delavnici smo si želeli izdelati domače mazilo. Medse smo povabili znano strokovnjakinjo Natašo Mohorčič iz Lož pri Vipavi, ki je na tem področju požela že veliko pohval in priznanj. Prosili smo jo, da nekaj svojega časa žrtvuje za nas. Pridružila se nam je in nesebično delila svoje znanje z nami. Najprej smo si ogledali posušene cvetove ognjiča, nato pa prebrali zdravilnost rastline v knjigi. Pomagali smo ji tehtati, mešati in nalivati mazilo v posodice.

Hvaležni smo Nataši, saj naša malo mozoljasta koža že vpija zdravo ognjičevo mazilo.

 Mentorica Danica Benčina

OBISK STAREJŠE GOSPE

Z Žanom sva se odpeljala do stare, osamljene ženice v vas Erzelj. Želela sva ji malo polepšati dan.

Pričakala nas je v drvarnici polni drv. Ker težko hodi, sva ji najprej nosila drva v hodnik pred kuhinjo, da jih bo imela bližje. Žan je vsako poleno skrbno položil na skladovnico. Nato sva vse počistila in zakurila ogenj. Sprehodila sva se še malo po vasi do avtobusne postaje, kjer nam je pozornost pritegnila hišica, kjer so bile na policah knjige. Na listku je pisalo, da je knjiga namenjena nam, da jo prelistamo, odnesemo domov, preberemo in vrnemo na svoje mesto.

Skupaj smo se usedli za mizo, popili čaj in poslušali ženico, ki je pripovedovala o tem, kako so živeli, ko je bila ona šolarka. Vse to je Žan naslednji dan pripovedoval sošolcem.

      Mentorica Danica Benčina

MISLIMO ŽE NA POTICE

V zimskem času je potrebno pospraviti vse, kar smo v jeseni pridno pobrali. V vrečah imamo še nekaj neoluščenega fižola pa tudi orehe. Luščenje fižola nam gre dobro od rok, radi delamo in opazujemo različne fižolčke. Orehi, orehi – to pa je za nekatere čisto nova izkušnja. Mi smo jih kar po starem »tolkli« in se nismo udarili po prstih. Do potic bo še dolga pot, saj nas čaka še čiščenje jedrc. Trudili se bomo.

           Mentorica Danica Benčina

DECEMBER 2017

DELALI SMO V TRSNICI VRHPOLJE

Direktor G. Jože Žgur in vsi zaposleni so nas prijazno sprejeli in nam omogočili, da smo se lahko preizkusili v sestavljanju škatel, v katere spravljajo cepljenke. Škatlo je bilo potrebno pravilno sestaviti, zalepiti z lepilnim trakom, vanjo vstaviti veliko plastično vrečo in jo odnesti na pripravljeno mesto. To je bila za nas nova izkušnja in hvaležni smo jim.

Danica Benčina

NOVEMBER 2017

SADILI SMO BRESKVE

Za sajenje sadnih dreves smo si izbrali sončen in ne premrzel ponedeljek.  Z delom smo pričeli v drevesnici, kjer smo si ogledali lep izbor enoletnih in dvoletnih sadik različnega sadnega drevja.

Nato smo se odpeljali v Benčinov sadovnjak, kjer smo sadili vinogradniške breskve. Potrebno je bilo krepko kopati, da je nastala primerna jama. K sreči je bil z nami naš pridni Žan, ki je kmalu pokazal, da moška roka nekaj velja. Lepo razvejane korenine smo zasuli s kompostom in jih privezali h kolu.

Vse skupaj smo ogradili z žico, da dreves divjad ne bi poškodovala. Ko smo  se  primerno utrujeni vračali domov, smo sklenili,  da bomo čez dve leti kuhali marmelado že iz teh breskev.

Mentorica Danica Benčina

DOMAČA BRESKOVA MARMELADA

Skuhale smo jo – pravo, domačo, breskovo marmelado. In to na kmečkem štedilniku. To pomeni, da moraš prinašati drva in podtikati ogenj le toliko, da zmerno vre. Celo uro jo je Larisa mešala, da se ni niti malo prismodila. Tudi nalivanja v kozarce se ni ustrašila. Opremili jo bomo z lepimi etiketami. Naredili nam jih bodo v delavnici IKT pod vodstvom mentorice Adrijane.

Mentorica Danica Benčina

 

OKTOBER 2017

JESEN JE TUDI ČAS OBIRANJA KAKIJA

Sončno oktobrsko vreme  je bilo pravšnje, da so kakiji lepo zoreli. Zopet se je bilo potrebno primerno obuti in obleči in se odpeljati v nasad, kjer zorijo ZLATA JABOLKA. Larisa je to delo dobro obvladala, saj ga je obirala že pred tremi leti – v projektu PDUO. Lea in Žan pa teh izkušenj še nista imela. Zato sva z Lariso strokovno demonstrirali pravilno obiranje, da kakijev ne poškodujemo in povzročimo gnitja. Žan je takoj poprijel za delo, Lea pa nam je prinašala prazne zaboje. Burja je prejšnji dan poskrbela, da so bile nekatere veje zlomljene, kakiji pa na tleh. Precej jih je bilo obgrizenih in ugotavljali smo, katere živali so imele sladko pojedino. Napolnili smo zaboje, ki nam jih je pripeljal gospodar. Na poti domov smo ga še malo obiskali in crkljali hišnega kužka.

Mentorica Danica Benčina

LIČKANJE KORUZE

Koruzo, ki smo jo v lepem sončnem popoldnevu pobrali, je potrebno tudi ličkati. Ličkanje pa je opravilo, ki doseže svoj namen,če delamo v družbi delovnih in veselih ljudi. Zato smo prosili naše sošolce, da se nam pridružijo. Zbrali smo se na dvorišču našega Ciriusa  pred kupom koruze, v katerem je bil skrit tudi zaklad. Koruze je bilo dovolj, da je Žan lahko pletel kito “po starem”. Ko je bila koruza poličkana, so jo nekateri učenci vztrajno žurili. Zaklad, v katerem je bila polna vreča pravega kostanja, je dobila presrečna Ema. Obljubila je, da ga bo razdelila med svoje sošolce.

Iz ličkanja smo tudi ustvarjali. Izpod pridnih rok učencev ob pomoči vzgojiteljev so iz ličkanja nastale rože.

Posnela nas je tudi ekipa RTV Slo.

Mentorica Danica Benčina

OBIRANJE KORUZE

V naši delavnici si tako močno želimo imeti kokoške, da smo že letos mislili na to, s čim jih bomo hranili. V ta namen smo posadili koruzo, danes pa jo že pobrali in se pošteno prepotili. Potrebno je videti vsak storž na steblu, tudi na tistem, ki ga je burja polegla na tla, ga pravilno zavrteti in odtrgati. To je kar zahtevno delo, so menili naši obiralci. Čeprav jo je suša in potem še deževno obdobje kar uničilo, naše kokoške ne bodo lačne.

SEPTEMBER 2017

Pri Benčinovih je trgatev že v polnem teku, zato smo prve ure naše delavnice preživeli v vinogradu na Erzelju skupaj s tridesetimi domačimi trgači. Najprej smo poskrbeli za njihovo kosilo in gospodinji pomagali razdeliti pribor in sortirati kruh v posode. Jedli so  pri zelo veliki kamniti mizi ob »vinogradniški bajti«, kot brunarico imenujejo na Erzelju. Vsi trgači so bili zelo prijazni in klepetavi, saj smo jim morali stalno nekaj odgovarjati. Povedali smo jim, od kje smo, kaj radi delamo, v koga smo zaljubljeni in kateri košarkarji bodo zmagali. Sami so ugotovili, da nismo prvič v trgatvi. To smo dokazali s polnimi vedri grozdja, ki smo jih odnesli k prikolici. Rezali smo s škarjami in se nismo nič porezali. Čas nam je hitro minil, poslovili smo se in obljubili da se še vidimo.

Mentorica Danica Benčina