Modul 6: KREATIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

SEPTEMBER – DECEMBER 2018

Učenke nekatere aktivnosti, ki smo jih lansko leto obiskovale skupaj, letošnje šolsko leto na lastno željo nadaljujejo. Ker so te aktivnosti na naši lokaciji, jih lahko obiskujejo samostojno: obiskujejo potujočo knjižnico in terapevtsko vadbo.

V letošnjem šolskem letu se v okviru modula kreativno preživljanje prostega časa posvečamo športnim in kulturnim dejavnostim.

V septembru smo izkoristili lepo vreme in kolesarili.

V oktobru smo izvedli krajši pohod v bližnjo okolico. Izvedli smo delavnico izdelave okrasnih krožnikov iz gline.

V mesecu novembru smo si ogledali razstavo likovnih del: Umetniki za Karitas z naslovom Polno prgišče sanj.

V mesecu decembru smo izkoristili lepo vreme in se odpravili na pohod v bližnjo okolico.

Mentorica Kristina Mohorčič

MAJ 2018

KREATIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

Rekreacija je pomemben del preživljanja prostega časa, saj ima pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje. Z učenko smo se dogovorile in odšle kolesarit v okolico Vipave. Učenka je bila nad kolesarjenjem navdušena in ob koncu ure zelo vesela. Samostojno je že predlagala novo »kolesarsko etapo« za prihodnji mesec.

Mentorica Kristina Mohorčič

APRIL 2018

POHOD MED VINOGRADI IN SLAPOVI

Z učencema smo se udeležili Pohoda med vinogradi in slapovi na Slapu. Zjutraj smo se zbrali na zbirnem mestu ter se odpravili na pot. Med pohodom smo se ustavili na postojankah, se okrepčali, ogledali žganjekuho, čebelnjak in prikaz dela v vinogradu. Med pohodom smo občudovali cvetoča drevesa, majhne slapove ter se pogovarjali z ostalimi udeleženci pohoda. Pot nas je pripeljala nazaj na zbirno mesto, kjer smo zadovoljni in malce utrujeni sedli k počitku. Postregli smo si s primorsko joto, ki so jo pripravila dekleta iz Vinarsko turističnega društva Slap.

Mentorica Kristina Mohorčič

PRIREDITEV POZDRAV POMLADI

Z učenkami smo se odpravile na prireditev POZDRAV POMLADI, revijo otroških in mladinskih pevskih zborov, ki se je odvijala v Kulturnem domu v Vipavi. Nastopili so otroški pevski zbori iz OŠ Draga Bajca Vipava in podružnic ter OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Učenke so bile navdušene nad nastopi zborov. Vesele so bile, ker so večer preživele nekoliko drugače kot ostale dni.

Mentorica Kristina Mohorčič

DECEMBER 2017 

NOVOLETNI BAZAR

V četrtek, 21. 12. 2017, smo se udeležili novoletnega bazarja, katerega organizatorica je bila OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici. Dvorana Hit šport centra je je bila polna obiskovalcev in dobrodelnosti. Izkupiček prodanih izdelkov je namenjen otrokom v bolnišnici Stara Gora.

Prireditev DAR ZATE so polepšali mnogi gostje: Dedek Mraz, Tolkalisti Goriškega pihalnega orkestra, Policijski trobilni kvintet, Plesna šola V.I.P. Dance, MN Plesna šola Nova Gorica, The Plut family, čarodej Sam Sebastian.

Na bazarju smo v okviru projekta PDU (modul »Kreativno preživljanje prostega časa«) v dobrodelne namene prodajali izdelke učencev CIRIUS Vipava, ki so jih izdelali pod mentorstvom pridnih strokovnih delavk, in izdelke, ki smo jih pripravljali pri modulih »Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo« (čaj, marmelada, vrečke s sivko), »Sodelovanje v obrtnih storitvah« (piškoti) in »Informacijsko komunikacijska tehnologija« (voščilnice izdelane v programu Slikar). Pridna dekleta: Mateja, Lenka in Šeherzada so na stojnici pridno sodelovala, nato pa uživala ob novoletni prireditvi: DAR ZATE.

Kristina Mohorčič in Adrijana Lampe Mikuž

GLEDALIŠKI KONCERT: SLOVENSKA POPEVKA

V soboto, 9. 12. 2017, smo se odpeljali v Ljubljano. S čajem in prigrizki smo se okrepčali na praznično okrašenem Prešernovem trgu in se prvič peljali z mestnim avtobusom. Naš glavni cilj pa je bilo Slovensko mladinsko gledališče, kjer smo si ogledali gledališki koncert Slovenska popevka, v katerem sodelujejo uporabniki CUDV Dolfke Boštjančič, Draga, ki so skupaj s profesionalnimi plesalci ustvarili predstavo na podlagi besedil za popevke in druge poezije Gregorja Strniše. Naše popoldne je bilo kulturno, praznično in zimsko obarvano.

Senka Jerončič in Adrijana Lampe Mikuž

NOVEMBER 2017

TERAPEVTSKA VADBA

Z učenkami se enkrat tedensko udeležujemo terapevtske vadbe na žogah. Učenke se rade udeležujejo vadbe in pridno poskrbijo za športne pripomočke, ki jih na uri potrebujejo. Vedno so vesele in rade pokramljajo tudi z ostalimi udeleženkami na vadbi.

Kristina Mohorčič

OKTOBER 2017

TRENING

Udeležili smo se treninga pri Šolskem športnem društvu CIRIUS Vipava:

SEPTEMBER 2017

PLAVANJE IN DRUŽENJE V BAZENU

Obiskali smo bazen in plavali ter se družili s plavalci in obiskovalci bazena ter sklepali nova poznanstva.

KNJIŽNICA

Mateja Hudorovič se je pod vodenjem mentorice Kristine Mohorčič vpisala v Lavričevo knjižnico v Vipavi. Pridno obiskuje tudi terapevtsko vadbo z žogami in skrbi za svoje zdravo telo. S treningi sodeluje tudi pri šolskem športnem društvu.