Modul 2: INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA TEHNOLOGIJA

MAJ – JUNIJ 2019

Učenci pridno nadaljujejo z delom na občinski upravi in v podjetju TAXA.

Pridno pripravljajo tudi film o znamenitostih Vipave in razstavo fotografij. Poglejte, kako smo aktivni!

APRIL 2019

SVETOVNI DAN ROMOV – 8. april

Romi po vsem svetu, tudi v Sloveniji, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu.

V CIRIUS Vipava smo ta dan obeležili v torek, 9. aprila. Naša učenka Mateja Hudorovič je poskrbela, da smo o Romih izvedeli zelo veliko. S pomočjo programa PowerPoint je pripovedovala o življenju Romov v Sloveniji, o romskem jeziku, zgodovini, romski zastavi, o romski kulturi, plesu in petju, o znanih osebah romskega porekla. Pogledali smo si lahko posnetek o najbolj urejenem romskem naselju v Sloveniji in film Romski vsakdan. Na koncu pa je Mateja s svojimi sošolci in prijatelji poskrbela, da smo lahko okusili romsko solato.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

MAREC 2019

TABLIČNI RAČUNALNIK JE LAHKO MOJ FOTOAPARAT

Nekateri naši učenci zelo radi fotografirajo. Ena od teh je tudi Klaudija. Da pa bi lahko v svoje fotografije res zajela tisto, kar sama želi, smo v okviru projekta PDU preizkusili različne možnosti fotografiranja (fotoaparat, komunikator, tablični računalnik, mobilni telefon). Izkazalo se je, da je s tabličnim računalnikom najbolj spretna, zato smo iskali poti, kako bi ga lahko pritrdili na njen električni voziček, da bi lahko pripomoček samostojno in čim lažje prilagajala po svojih željah.

Na naše želje se je odzval gospod Robert Peric, ki nas je v zimskih mesecih nekajkrat obiskal in priskrbel vse potrebne pripomočke, da je lahko Klaudiji na njen električni voziček namestil nosilec za tablični računalnik.

Tako bo lahko samostojnejša, lažje bo pokazala svoje spretnosti in ustvarjalnost na področju fotografiranja in uporabe drugih aplikacij, ki ji bodo pomagale pri razvijanju sposobnosti in izražanju svoje ustvarjalnosti. Najlepša hvala gospodu Robertu Pericu in podjetju Sprejemnik, Magda Peric S.P., saj sta pripomogla k večji samostojnosti in kvaliteti življenja naših učencev.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

JANUAR – MAREC 2019

V zimskem in pomladnem času pri modulu IKT nadaljujemo z delom na Občini Vipava, v podjetju TAXA, s kurirsko službo in pridno pripravljamo gradivo za pripravo filma o Vipavi.

Spoznavamo tudi prednosti interaktivnega računalnika in tabličnega računalnika ter iščemo možnosti za medsebojno sodelovanje tudi z njuno pomočjo.

Andrej je tudi doma aktiven. Rad ustvarja filme in animacije ter jih objavi na svojem YouTube profilu.

Andrej Koren

DECEMBER 2018

V decembru pridno izdelujemo voščilnice in namizne koledarje. Voščilnice pridno oblikuje Klaudija: svojo ustvarjalnost izraža v čudovitih novoletnih motivih, ki jih oblikuje v programu Slikar. Andrej pa čisto samostojno uporablja rezalnik papirja, aparat za spiralno vezavo in izdeluje namizne koledarje, ki sta jih s pomočjo mentorice oblikovala skupaj s Klaudijo in njunimi fotografijami o znamenitostih Vipave.

Še vedno pridno pridobivamo izkušnje na delovnem mestu.

Preizkusili pa smo tudi nekaj novega. Skupaj z gospo Zdenko smo na tabličnem računalniku igrali družabne igre za dva igralca. Zaenkrat se radi preizkusimo v različnih miselnih igrah: sestavljanke ter družabni igri Štiri v vrsto in Tri v vrsto.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

NOVEMBER 2018

DVOREC LANTHIERI

Na Občinski upravi so se nam prijazno ponudili voden ogled Lanthierijevega dvorca. Ker pridno raziskujemo znamenitosti naše Vipave: fotografiramo in pripravljamo predstavitev Vipave, smo z veseljem obiskali tudi Lanthierijev dvorec, kjer sta Andrej in Klaudija pridno fotografirala: poročno dvorano, razstavo Umetniki za Karitas, Vinarski muzej, kapelo. Najlepša hvala gospe Heleni Kobal in gospodu Jožetu Papežu, tajniku Občine, za vodenje.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

Z našim zastavljenim delom pridno nadaljujemo. Maruša in Mateja nabirata izkušnje z delom v pisarni v podjetju TAXA. Gospa Meta Mržek vedno pripravi zanimivo in dinamično delo: luknjanje dokumentov, vstavljanje v registratorje po abecednem redu, opremljanje kuvert z žigom, fotokopiranje in spenjanje računov, uničevanje dokumentov …

Andrej je v tem mesecu začel z delom na Občini Vipava. Za prijazen sprejem se najlepše zahvaljujemo županu Občine Vipava gospodu mag. Ivanu Princesu in gospe Heleni Kobal, ki nas prijazno sprejme. Andreju je z veseljem predstavila zaposlene v občinski upravi in njihove naloge, naloge občinskega sveta, potek volitev, vedno pa Andreju pripravi dinamično delo. Preizkusil se je že pri opremljanju računov in kuvert z žigi, fotokopiranju, pisanju naslova Občine na povratnice in uničevanju dokumentov.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

OKTOBER 2018

Naš Andrej pridno opravlja kurirsko službo, Maruša pa sodeluje z gospo Zdenko Cerkvenik, ki ji pove različne zgodbe o Vipavi. Maruša le-te natipka. Uporabila jih bo za predstavitev znamenitosti Vipave. Klaudija pa kulturno in naravno dediščino Vipave skrbno fotografira in ustvarja v programu Slikar.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

SEPTEMBER 2018

Novo šolsko leto smo začeli z delom v podjetju TAXA, s fotografiranjem znamenitosti Vipave, z druženjem z gospo Zdenko in s kurirsko službo.

Imamo veliko načrtov, sproti vas bomo obveščali o naših uspehih.

JULIJ 2018

Med počitnicami smo pospravljali in urejali naše izdelke in pripomočke.

Obiskali smo prijateljico v VDC Vipava, s katero si dopisuje Maruša.

Družili smo se z uporabniki VDC Idrija in si izmenjali izkušnje. Pohvalili smo se tudi z našim delom pri PDU. Hvala vsem, ker so nas tako lepo sprejeli.

Mateja in Maruša sta si nato skupaj z mentorico pripravili kosilo in okusili odlične idrijske žlikrofe.

Pozabili nismo niti na pridobivanje delovnih izkušenj na podjetju TAXA.

JUNIJ 2018

V juniju smo pridno sodelovali s predstavitvijo našega dela na več prireditvah (otvoritev učnega stanovanja, obisk upokojenih delavcev CIRIUS, zaključna prireditev s podelitvijo pohval).

MAJ 2018

Naša INFO točka je vsak mesec bogatejša za nove prispevke in objave aktivnosti v okviru vseh modulov.

Na podjetju TAXA nam je gospa Meta Mržek tudi tokrat pripravila zanimivo delo. Dekleti sta spoznavali program Excel. V tabele sta vnašali zneske iz računov, natipkano natisnili, speli ter stavili v registrator.

Učenci se postopno seznanjajo z uporabo fotoaparata in kamere. Učijo se fotografirati, shraniti fotografije v ustrezno mapo na računalniku ter fotografirajo različne dogodke.

Klaudija je uporabila aparat za spiralno vezavo in v knjigico zvezala Andrejev Portfolio o njegovem delu pri PDU.

APRIL 2018

Učenci pridno pridobivajo izkušnje fotokopiranja in skeniranja,  opravljanja kurirske službe. Radi uporabljajo e-pošto pri sklepanju in vzdrževanju stikov ter prijateljstva ter uporabljajo komunikator v različnih situacijah.

IZJAVE NAŠIH UČENCEV

»Vključena sem v projekt PDU: v modul IKT in obrtne storitve. Zelo rada opravljam kurirsko službo, ko s Klaudijo raznašam pošto. Z velikim veseljem grem z Marušo na računovodski servis TAXA, kjer pridobivam delovne izkušnje v pisarni. Ročne spretnosti pridobivam tudi z oblikovanjem pripomočkov za potrebe pouka.«

Mateja Hudorovič

»Sem Andrej Koren, star sem 18 let. V prostem času sem na računalniku in igram igrice, najboljše se mi zdijo Y8, Igre123 in Nitrome. Moja najljubša video igra je »Minecraft: Java Edition (Namizna Izdaja)«.

Obiskujem CIRIUS Vipava, kjer sem vključen v projekt PDU. Tam skupaj z mentorico modula informacijsko-komunikacijska tehnologija, Adrijano Lampe Mikuž, raziskujeva različne možnosti računalniških programov.«

Andrej Koren

»Pri projektu se preko elektronske pošte pogovarjam s prijateljico v VDC Vipava, skupaj z Matejo enkrat na mesec odhajam na računovodski servis TAXA, kjer se učim dela v pisarni. Rada tudi plastificiram, uničujem dokumente, lepim znamke na kuverte, urejam različna besedila.«

Maruša Mekina

»S pomočjo komunikatorja skupaj z Matejo zelo rada opravljam kurirsko službo in se pogovarjam z gospo Zdenko. Danes sem njej in Adrijani povedala dober recept za jajca s porom.«

Klaudija Gavrilova

FEBRUAR in MAREC 2018

Z VESELJEM GREMO NA TAXO!

Maruša in Mateja z veseljem odhajata na računovodski servis TAXA, kjer pridobivata delovne izkušnje v pisarni: luknjanje računov in vlaganje v registrator, vnašanje podatkov v Excelov dokument, tiskanje izračunov, kopiranje računov, spenjanje ter uničevanje dokumentov …

Hvala gospe Meti Mržek, ki nas lepo sprejme in nam vedno pripravi nekaj novega.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

JANUAR 2018

DRUŽABNIŠTVO

Klaudija svoj komunikator uporablja tudi za sodelovanje in komunikacijo zunaj Centra. Pridno sodeluje z gospo Zdenko. Sedaj se zadržujemo še v naših prostorih, ko pa bo vreme ugodnejše, se bomo srečevali na različnih mestih v Vipavi. Klaudija gospe z veseljem pove in pokaže, kakšne veščine pridobiva v okviru projekta.

Mentorica Adrijana Lampe Mikuž

INFO TOČKA V AVLI

Z veseljem vam sporočamo, da smo odprli INFO TOČKO v avli našega Centra, kjer si o našem delu lahko preberejo vsi mimoidoči.

DELO V JANUARJU

V januarju Klavdija pridno uporablja komunikator pri komunikacij s starejšo gospo in ustvarja v 3D Slikarju. Skupaj z Matejo zelo uspešno opravljata kurirsko službo.

Maruša si z veseljem preko e-pošte dopisuje s prijateljico v VDC in tipka prispevek za šolsko glasilo.

Andrej pridno ureja spletno stran, oblikuje predstavitev v programu PowerPoint in spoznava programe LunaPic, 3D Builder, 3D Slikar …

učenec Andrej Koren

PRIDOBIVANJE IZKUŠENJ NA DELOVNEM MESTU

Na spletni strani podjetja TAXA si lahko ogledate, kaj sta Maruša in Mateja pri njih počeli v januarju: http://taxa.si/sl/obisk-na-taxi

DECEMBER 2017

V decembru je prvič na računovodski servis TAXA odšla tudi Mateja. Skupaj z Marušo, ki je tam bila tretjič, sta zelo dobro sodelovali: Mateja je lepila na kuverte naslove, Maruša je kuverte opremljala z žigi, na koncu pa sta jih skupaj zapirali in zalepili. Delo jima je šlo hitro od rok. Izkušnje na delovnem mestu bosta z veseljem pridobivali tudi v prihodnje. Gospe Meti Mržek smo zelo hvaležni, ker nas vedno tako lepo sprejme in pripravi delovni prostor. Tako sta Maruša in Mateja lahko pravi tajnici.

V decembru nadaljujemo z izpopolnjevanjem našega znanja pošiljanja elektronske pošte. Maruša si dopisuje s prijateljico iz VDC Vipava in preko e-pošte rešuje domače naloge. Pri dopisovanju uporabljamo tudi klepetalnico in Messenger.

Klaudiji se je pri kurirski službi pridružila Mateja. Skupaj zelo dobro sodelujeta. Klaudija usmerja Matejo s komunikatorjem, Mateja pa pomaga pri razdeljevanju pošte.

Andrej skupaj z mentorico pridno ureja spletno stran, ustvarja v programu 3D Builder. Vsi skupaj pridno izdelujemo voščilnice, ki jih oblikujemo v programu Slikar. Vanje tipkamo lepe želje za praznične dni.

NOVEMBER 2017

KURIRSKA SLUŽBA

Že v oktobru sta Maruša in Klaudija začeli s kurirsko službo. Maruša odnaša pošto iz CIRIUS VIPAVA na Pošto v Vipavi. Klaudija pa pošto raznaša različnim službam v samem centru CIRIUS. Pri tem uporablja svoj komunikator.

Andrej skupaj z mentorico na spletni strani objavlja dogodke v okviru PDU in pripravlja predstavitev projekta v programu PowerPoint.

OKTOBER 2017

PRIDOBIVANJE IZKUŠENJ NA DELOVNEM MESTU

V četrtek, 5. 10. 2017, sem se z mentorico Adrijano odpeljala v Ajdovščino na Podjetje za davčno svetovanje in računovodske storitve TAXA. Delo tajnice mi je všeč, zato smo se dogovorili, da bom pri njih na praksi.

Sprejela me je gospa Meta Mržek in me pospremila na moje delovno mesto. Prepogibala sem pošto in jo pravilno vlagala v kuverte z okenci. Kuverte sem previdno zaprla in prilepila znamke. Delo mi je postajalo vedno bolj všeč. Dogovorili smo se, da bom naslednjič delala z uničevalcem dokumentov. Se že veselim.

Maruša Mekina

SEPTEMBER 2017

V modulu IKT smo že pridno začeli z oblikovanjem spletne strani, oblikovanjem besedil v programu WORD, obdelovanjem fotografij v programu PICASA, uporabo e-pošte.

Delamo s plastifikatorjem, rezalnikom papirja, fotokopirnim strojem, uničevalcem dokumentov. Poskusili smo tudi že skenirati …

Andrej Koren