Modul 3: SODELOVANJE V OBRTNIH STORITVAH

MAREC – MAJ 2019

Naše učenke pod mentorstvom Aleksandre Poniž Rupnik pridno pridobivajo delovne spretnosti v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, v pralnici Dijaškega doma Škofijske gimnazije Vipava, v trgovini C&A v Qlandiji v Novi Gorici.

DECEMBER 2018 do JANUAR 2019

POMOČ OSEBJU V CIRIUS VIPAVA PRI OPRAVLJANJU RAZLIČNIH DEL

V letošnjem šolskem letu se je projektu Program dodatnega usposabljanja v CIRIUS Vipava pridružil tudi nov učenec iz 9. razreda. Njegova velika želja je, da bi postal natakar. Ker pa se pri vključevanju k delu v gostinstvu srečujemo z različnimi birokratskimi ovirami, smo vmesni čas izkoristili za pomoč osebju v pralnici ter hišnikom pri opravljanju njihovega dela.

V pralnici je učenec pomagal pri razvozu in zlaganju čistega perila učencev po omarah. Pri tem je potreboval veliko mero natančnosti in spretnosti orientiranja. S hišniki pa je »pošraufal« voziček, preveril zračnice vozičkov in trokoles ter jih napolnil z zrakom. Najbolj je užival pri uporabi različnih pripomočkov, ki jih imajo hišniki v delavnici. Skupaj smo se lotili tudi obnove lesenega stola. Potrebno ga je bilo zbrusiti, spihati prah in na novo prelakirati. Prava moška dela! Hvala šivilji in hišnikom za sodelovanje!

Ker učenec obiskuje 9. razred, razmišlja tudi, kje bo nadaljeval šolanje. Zato komaj čakamo 15. februar, ko bo informativni dan. Takrat bomo z zanimanjem prisluhnili predstavitvi programa Pomočnik v biotehniki in oskrbi na Biotehniški šoli Šempeter. Ne skrbite, vse vam bomo poročali!

Mentorica Aleksandra Poniž Rupnik

SEPTEMBER, OKTOBER IN NOVEMBER 2018

Naše učenke pridno nabirajo izkušnje v Lavričevi knjižnici Ajdovščina, v pralnici Dijaškega doma Škofijske gimnazije Vipava, v trgovini C&A v Qlandiji v Novi Gorici. Hvaležni smo vsem podjetjem in drugim ustanovam, ki nam omogočite, da se vključimo v vaš delovni proces.

MAJ 2018

V maju dekleta pridno obiskujejo Lavričevo knjižnico v Ajdovščini, frizerski salon, kjer pridno nabirajo delovne izkušnje. Te pa pridobivajo tudi v našem centru z delom v učnem stanovanju in pomagajo čistilkam.

FEBRUAR – APRIL 2018

»V frizerski salon rada hodim. Kaj vse sem že počela? Umivala sem lase, jih barvala, fenirala, likala, česala. Še veliko zanimivega pričakujem.«

Mojca Marc

»Vesela sem, ker sem začela delati v knjižnici. Naročili so kar nekaj knjig Harry Potter. Ker imajo toliko strani, se ne bi niti lotila z branjem. Knjige sem pregledala, da niso poškodovane in jih z žigom označila. Ena je bila strgana, zato je knjižica ne more dati na polico za izposojo. V prijetni pisarni sem tudi popravila urnike delovanja knjižnice v Dobravljah. Nato pa sem odšla v nadstropje nižje-v samo knjižnico. Pregledala sem, če so slikanice na ustreznem mestu. Ker se majhni otroci radi igrajo s knjigicami, jih odložijo na napačno mesto. Ni problema-vse sem pravilno pospravila. Ker pa sem imela toliko dela, si nisem imela časa izposoditi kakšne knjige.«

Ema Škrlj

»V tem mesecu sem izdelovala domine iz lesa. Pričela pa sem tudi z delom v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. Nove knjige sem požigosala. To je čisto poseben postopek, saj mora biti žig na čisto posebnem mestu na določeni strani. Knjigo pa je potrebno tudi pregledati, da ni poškodovana. Nato pa sem odšla med slikanice, kjer sem preverila, če so knjige na ustreznem mestu in zložene po abecedi. Všeč mi je, ker delo poteka v mirnem okolju.«

Lenka Razinger

JANUAR 2018

Učenka Mojca Marc je v januarju pričela s pridobivanjem izkušenj pri frizerki.

NOVEMBER 2017

V mesecu novembru smo spoznavali različne materiale, ki jih najdemo v naravi, pa tudi tiste, ki so umetno ustvarjeni. Odločili smo se, da jih bomo ustrezno pritrdili na površine, da jih bodo lahko otipali tudi tisti učenci, ki se ne morejo neomejeno gibati. Učenci so se preizkusili v brušenju in obdelovanju lesenih površin, merjenju, rezanju in pritrjevanju. Poleg tega smo se preizkusili tudi pri delu z mavcem. Nismo še prav vešči uporabe posameznih pripomočkov, vendar se bomo trudili še naprej.

Senka Jerončič

Nismo pa pozabili tudi na pripravljanje hrane v šolski kuhinji. Ta mesec smo spekli rogljičke z marmelado in marmorno pecivo.

OKTOBER 2017

Preden začnemo z delom v čisto pravi gostilni, spretno vihtimo kuhalnico v šolski kuhinji. Delo v šolski kuhinji ni le kuhanje. Je skrb za higieno, pripravo pripomočkov, čiščenje in pospravljanje kuhinjskega pribora. Posebej previdni pa moramo biti pri uporabi ostrih predmetov. Tako odpiranje pločevink zaenkrat raje še prepustimo učiteljici.

V mesecu septembru smo pripravili že kar nekaj enostavnih jedi.

Jabolka smo uporabili za pripravo jabolčne čežane in jabolčnega zavitka. Zelišča-žajbelj in limeto smo pripravili za sušenje. Pripravili smo tudi palačinke. Spekli smo zelenjavni zavitek in pico. Ker skrbimo za svoje zdravje, smo za peko uporabili polnozrnato moko.

Da bi bilo druženje bolj prijetno, smo na kosilo povabili tudi nekaj prijatelje in ob jedi malce poklepetali.

Ema Škrlj in Lenka Razinger

SEPTEMBER 2017

Učenki Ema Škrlj in Lenka Razinger sta bili pod mentorstvom Senke Jerončič NA OBISKU V GOSTILNI THEODOSIUS. Napisali sta:

V okviru projekta PDU bom sodelovala v obrtnih storitvah. S prijateljico Lenko bova pomagali v gostilni Theodosius v Vrhpolju. Bili sva že na ogledu. Spoznali sva šefa gostilne gospoda Gregorja Lisjaka in kuharici. Bili so zelo prijazni in so nas z veseljem sprejeli. Ogledali sva si tudi gostilno. Prostor je zelo lepo urejen. V kuhinji je dišalo po sveže pripravljeni hrani.

»Veselim se, da bom lahko pomagala v kuhinji in se naučila pripraviti kakšno jed. Z Lenko bova imeli svojo delovno površino, kjer bodo pod budnim očesom kuharic nastajale same dobrote«, pravi Ema. Lenka pa bi se rada naučila rezati korenje.

Ema Škrlj in Lenka Razinger