LETNA KONFERENCA PDU 2019 IN IZMENJAVA UČENCEV

V četrtek, 25. aprila, in petek, 26. aprila 2019, je na Osnovni šoli Milke Šobar-Nataše v Črnomlju potekala Letna konferenca projekta Program dodatnega usposabljanja, ki ga podpirata Evropska unija in Republika Slovenija iz evropskega socialnega sklada, ter izmenjava učencev in mentorjev partnerskih šol. Iz CIRIUS Vipava smo se izmenjave udeležile dve učenki in mentorica, letne konference pa tudi koordinatorki in ravnateljica.

Prvi dan smo se udeleženci zbrali na kosilu, ki mu je sledil ogled šole. Posebno zanimivo je bilo na predstavitvi naprave Play Attention, ki pomaga razvijati in podaljševati pozornost ter koncentracijo. Učenci so z zanimanjem preskusili video igre in dosegli dobre rezultate. Nato se je bilo potrebno pripraviti za popoldansko predstavitev dela v projektu: preveriti delovanje filmov in z učenkama še enkrat prebrati besedilo, s katerim sta predstavili svoje aktivnosti. Ob 16. uri se je začela Letna konferenca PDU. Nina Aupič, koordinatorka PDU na šoli gostiteljici, je pozdravila prisotne poslušalce in goste partnerskih šol iz Vipave in Novega mesta. Deležni smo bili tudi pozdrava in spodbudnih besed ravnatelja šole gostiteljice Matjaža Bariča in podžupana občine Črnomelj Dubravka Čengije. Koordinatorka celotnega projekta PDU Alenka Premrl Lemut je na kratko opisala namen projekta in razdelitev na module. Sledilo je predavanje pravnice društva Zveza Sožitje Vesne Rebronja, v katerem je predstavila Zakon o socialnem vključevanju invalidov. Veliko število zastavljenih vprašanj je dalo vedeti, da je ta tematika aktualna in pereča. Nato so učenci s pomočjo mentorjev predstavili delo, ki ga opravljajo v okviru projekta. Po končanem uradnem delu je sledilo za učence bolj sproščeno dogajanje: priprava večerje v obliki peke pice. Uprizorili smo pravi kuharski dvoboj med puncami in fanti. Učenke in učenci so hitro spletli vezi ter pokazali svoje gospodinjske spretnosti. Da je delo teklo, je poskrbela še glasba, saj je tudi gnetenje in valjanje lažje z Modrijani. Pečene pice smo seveda ocenili in se strinjali, da si vsi učenci zaslužijo oceno odlično. Sledilo je še posebno doživetje na izmenjavi, to je spanje v skupnih sobah. Da se bomo razumeli, ločenih za punce in fante. Klepetanju in smehu kar ni bilo konca. Mentorice smo potrebovale kar nekaj obiskov v sobah, da so učenke in učenci odšli k počitku.

V petek nam je mentorica Martina s svojimi učenkami pripravila bogat zajtrk in nas presenetila s palačinkami. Učenci so nato odšli na likovno delavnico, kjer so izdelovali rože in srčke s servietno tehniko. Za koordinatorke in mentorice šol konzorcijskih partnerjev pa je sledil delovni sestanek, na katerem smo obravnavale tekoče delo in postavile plan dela do konca šolskega leta, ko se spet sestanemo. Z zanimanjem pa smo prisluhnile tudi predstavitvi MIKI-ja, govorne aplikacije za negovoreče. Po zaključeni likovni delavnici, sem se pridružila učencem pri raziskovanju Črnomlja s pomočjo aplikacije CŠOD Misija. Na telefonih in tablicah smo sledili zemljevidu, ki nas je vodil do različnih znamenitosti Črnomlja, odgovoriti pa smo morali tudi na nekaj vprašanj, povezanih z zgodovino in geografijo kraja. Uspešno smo zbrali vse točke in se vrnili na kosilo. Okrepčani smo se poslovili od novih prijateljev z mislijo na naslednjo izmenjavo, ki jo bomo v letu 2020 gostili v CIRIUS Vipava.

Aleksandra Poniž Rupnik, mentorica PDU

 

 

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja